Javna razsvetljava

Javna razsvetljava je ena izmed pomembnejših storitev, ki prebivalstvu omogoča normalno življenje, delovanje in bivanje - tudi v času, ko ni naravne sončne svetlobe. Zaradi njene pomembne vloge je nujno potrebno, da je sistem javne razsvetljave čimbolj učinkovit in da svetila ter ulične svetilke niso zastarele. V zadnjem času pa v ospredje stopa tudi izogibanje negativnim vplivom na okolje. V nasprotnem primeru lahko namreč prinese določeno količino škode, predvsem kar se tiče porabe energije, (slabe) učinkovitosti in negativnega vpliva na okolje. Pomembno orodje, ki igra veliko vlogo pri učinkovitosti sistema osvetljevanja javnih površin, predstavljajo javne razsvetljave. Danes je pomembno predvsem to, da se na javnih površinah čimbolj poslužuje sodobne LED svetilke v kombinaciji z sončnimi celicami.

Javna LED razsvetljava je za prebivalstvo pomembna predvsem iz vidika izboljšanja nočne vidljivosti, s čimer poskrbi za zmanjšanje kriminalne dejavnosti ter večjo varnost v prometu. Prav tako lahko poskrbi tudi za določeno mero povečanja produktivnosti, saj omogoča raznovrstne dejavnosti, ki jih prebivalstvo lahko opravlja tudi v času teme. Sodobne javne razsvetljave s svojo zasnovo lahko poskrbijo tudi za bolj vizualno ugodnost, saj s svojim izgledom pričarajo udoben, varen in bolj pester ambient. Dobro zasnovana javna razsvetljava namreč lahko poudari znamenitosti, ki poskrbijo za lepši izgled določenega mesta.
 

LED javna razsvetljava

LED javna razsvetljava je ena izmed oblik sodobne javne razsvetljave, ki prinaša številne ugodnosti. Predvsem znano je to, da je takšna razsvetljava energetsko učinkovitejša ter bolj trajnostna.  Energetsko učinkovitost doseže s porabo precej manjše količine energije v primerjavi s tradicionalnimi svetili za javno razsvetljavo. Kljub temu, da porabijo manj energije, pa še vedno nudijo enako moč svetlobe. LED javna razsvetljava je precej priročna za razsvetljavo javnih mest, saj na ta način daje večjo vrednost mestu. Uporaba LED razsvetljave je bistveno spremenila koncept javne razsvetljave.

Ena izmed prednosti LED javne razsvetljave je prav tako njena dolgotrajnost, saj v nasprotju s tradicionalnimi svetili, kjer je žarnice potrebno menjavati tudi vsako leto, vzdrževanje LED razsvetljave ni zahtevno. To omogočajo nedavne tehnološke posodobitve, ki poskrbijo za to, da LED svetilke zdržijo dlje. Ta prednost poskrbi predvsem za to, da občinskim upravam ni potrebno nenehno zapravljati za vzdrževanje javne razsvetljave, prav tako pa so na boljšem tudi prebivalci, katerim se ni potrebno srečevati z nenehnimi okvarami javne razsvetljave.
LED razsvetljava poskrbi tudi za boljši vpliv na okolje, saj ne vsebuje nikakršnih nevarnih snovi. LED diode so izdelane iz sicilijevega prahu, brez ostalih škodljivih in strupenih snovi (za razliko od določenih tradicionalnih svetil). Prav tako je LED svetila lažje reciklirati. Zaradi vseh naštetih ugodnosti LED javna razsvetljava ali tudi LED cestna razsvetljava predstavlja orodje, ki lahko poskrbi za preskok v pametno in trajnostno mesto s pametno tehnologijo.
 

Javna razsvetljava na sončne celice 

Še eno učinkovito in ugodno možnost svetil pa predstavljajo tudi ulične svetilke na sončne celice. Tovrstna svetila lahko predstavljajo najboljšo rešitev tam, kjer je na voljo dovolj sončne svetlobe in kjer ni dostopa do električne energije iz omrežja. Svetila javne razsvetljave na sončne celice zagotavljajo prijazno rešitev tako za okolje, kot tudi za stroške, saj je na dolgi rok ob upoštevanju dolgoročnih koristi njihova cena nižja (v primerjavi s tradicionalno javno razsvetljavo).

Pri javni razsvetljavi na sončne celice gre za svetila, kjer za delovanje uporabljajo vgrajene baterije, ki se čez dan polnijo s pomočjo sončnih celic. Sončne celice polnijo baterije, ki v času teme poskrbijo za električno energijo, ki napaja svetilke. Javna LED cestna razsvetljava na sončne celice osvetljuje ulice in druge javne prostore, brez, da bi se za to potrebovala zanašati na omrežje. To pomeni, da ob morebitnem izpadu omrežja javna razsvetljava na sončne celice ne bo utrpela nobenih izpadov elektrike, saj je sončne svetlobe v izobilju in je dostopna povsod. Tovrstna svetila in ulične svetilke se lahko ponašajo z nevpadljivim izgledom in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.
 

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE
SPREMLJAJTE NOVOSTI IN AKCIJSKE PONUDBE

© 2024 JAKA & I, D.O.O. • Pogoji poslovanjaO piškotkih