Cestne in park svetilke

CESTNE SVETILKE
SOLARNE CESTNE SVETILKE

UNIVERSE

Novo
»
PARK SVETILKE

LED cestne svetilke skrbijo za prometno varnost

LED cestne svetilke so izrednega pomena za varnost pešcev, kolesarjev, motoristov in voznikov avtomobilov, saj osvetljujejo tako ceste kot križišča. Slednja morajo biti res pregledna, saj so lahko v nasprotnem primeru sprehajalci in drugi udeleženci v prometu hitro spregledani. LED cestna razsvetljava je res učinkovita, saj ima dobro svetilnost, zelo dolgo življenjsko dobo, poleg tega pa so stroški električne energije zelo nizki. V primerjavi s halogenskimi žarnicami so omenjena svetila energetsko varčenjša, saj proizvajajo svetlobo s pomočjo elektroluminiscence, kar pomeni, da kar 95% električne energije pretvorijo v svetlobo in le 5% v toploto. Za halogenske žarnice velja ravno obratno, zaradi česar so izgube veliko večje. Ker torej do pregrevanja ne pride, lahko svetijo kar 80.000 – 100.000 ur. Čeprav je začetni strošek malce višji, pa se investicija vseeno izplača, saj jih je potrebno zelo redko menjati.

LED cestna razsvetljava deluje tudi na sončne celice

Številne park svetilke pa so popolnoma neodvisne od električnega omrežja, saj vsebujejo solarni panel, ki pretvori sončno energijo v električno. S tem se napolni akumulator oz. baterija, ki shrani dovolj energije za 5 do 7 dni delovanja brez sončne svetlobe. Tako LED cestne svetilke ne ugasnejo niti v primeru izpada električne energije. To je za varnost v prometu izrednega pomena, saj so ceste, parki, križišča, sprehajališča in pločniki vedno osvetljeni.

To sicer ne velja za vse park svetilke. Nekatere imajo namreč vgrajen mikrovalovni senzor, ki zazna človeško toploto. Svetlobno onesnaženje je na območjih, osvetljenih s tovrstnimi svetili, bistveno nižje, saj se sprehajalne poti bolje osvetlijo le, ko se na njih nahajajo sprehajalci. Ponoči, ko le –teh ni in ulice več ali manj samevajo, luči sicer še vedno svetijo, a občutno šibkeje. V prihodnosti bo takšne razsvetljave vedno več, saj je pametna rešitev tako iz ekonomskega, kot iz okoljskega vidika.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE
SPREMLJAJTE NOVOSTI IN AKCIJSKE PONUDBE

© 2024 JAKA & I, D.O.O. • Pogoji poslovanjaO piškotkih